De boeterente bij rentemiddeling

Omdat u bij rentemiddeling uw lopende rentevaste periode tussentijds wijzigt, loopt uw hypotheekverstrekker inkomsten mis. Daarom moet u bij rentemiddeling in de meeste gevallen een boete betalen. Deze boete hoeft u gelukkig niet in één keer te betalen; de boete kan namelijk worden opgenomen in het nieuwe rentetarief, en wordt dan over een langere periode afgelost. Dit noemen we boeterente. Maar hoeveel boeterente moet u eigenlijk betalen bij rentemiddeling?

Hoogte boeterente

De hoogte van de te betalen boeterente is afhankelijk van verschillende factoren:

  • De hoogte van uw hypotheeksom (hoe hoger de hypotheeksom, hoe hoger de boeterente);
  • De looptijd van uw nieuwe rentevaste periode;
  • Het nieuwe rentepercentage zonder rentemiddeling;
  • Het nieuwe rentepercentage met rentemiddeling;
  • Het boetevrije percentage (meestal 10% – 20%).

Boeterente berekenen

Veel hypotheekverstrekkers hebben op hun website een tool staan waarmee u, na het invullen van enkele gegevens, zelf uw boeterente kunt berekenen. Deze tools zijn echter niet allemaal even nauwkeurig; zo wordt het boetevrije percentage vaak niet meegenomen in de berekening. Het is daarom wel zo slim om de te betalen boeterente te laten (na)berekenen door uw hypotheekadviseur. U betaalt hier wellicht iets extra’s voor, maar weet dan in elk geval zeker dat u van de correcte boeterente uitgaat. En dus ook of u uiteindelijk daadwerkelijk voordeliger uit bent.

Fiscaal aftrekbaar

De boeterente is sinds 8 december 2015 ook fiscaal aftrekbaar. Heeft u voor 8 december 2015 rentemiddeling toegepast, dan is de boeterente zelfs met terugwerkende kracht aftrekbaar; middels een verzoek om ambtshalve vermindering kunt u de reeds betaalde boeterente alsnog van de belasting aftrekken. Op de pagina Is rentemiddeling fiscaal aftrekbaar? kunt u meer lezen over de regels die hierop van toepassing zijn.

Banken die geen boete berekenen?

Niet alle banken berekenen een boete bij rentemiddeling. Obvion doet dit bijvoorbeeld niet. Dat lijkt heel aantrekkelijk, maar u moet er wel rekening mee houden dat het niet bij alle Obvion hypotheken mogelijk is om rentemiddeling toe te passen. Daarbij berekent Obvion wel weer een verhuisboete, wat erg nadelig uit kan pakken als u tijdens de nieuwe renteperiode wilt verhuizen.