Rentemiddeling kan een hoop voordelen bieden, waaronder lagere maandlasten en meer zekerheid. Het kan echter ook nadelig zijn. Is rentemiddeling voor u interessant? Dat is afhankelijk van verschillende factoren. Hierbij kunt u denken aan:
- Welke hypotheekvorm u heeft;
- Hoe lang het nog duurt voor uw huidige rentevaste periode afloopt;
- De hoogte van de rente die u nu betaalt;
- De hoogte van de actuele rente;
- De hoogte van de boete.
Uw persoonlijke situatie
Naast de bovenstaande factoren is ook uw persoonlijke situatie belangrijk bij het vaststellen of rentemiddeling interessant is voor u. Het kan zo zijn dat u vanwege uw huidige situatie momenteel geen nieuwe hypotheek kunt afsluiten. Bijvoorbeeld omdat u een lager inkomen ontvangt, tijdelijk werkloos bent, dat u als ZZP’er aan de slag bent gegaan, of minder bent gaan werken dan toen u uw hypotheek afsloot. Of wellicht zitten de strengere hypotheekvoorwaarden u in de weg. In zulke gevallen kan rentemiddeling interessant zijn; u kunt direct profiteren van een lagere hypotheekrente, en dus ook lagere maandlasten.
Uw hypotheekadviseur
De banken die rentemiddeling aanbieden, hanteren vaak onduidelijke of misleidende formules. Verkijk u niet op de berekening van de bank, maar laat uw hypotheekadviseur nagaan of een verhuisboete, opslag of boetevrije aflossing ook in de berekening van de bank zijn meegenomen. Alleen dan weet u zeker of rentemiddeling ook daadwerkelijk interessant is in uw persoonlijke situatie.
Hypotheekrente
Wanneer de boete bij rentemiddeling over de nieuwe renteperiode wordt verspreid, wat vaak wel het geval is, dan moet u er rekening mee houden dat u meestal alleen voordeliger uit bent als de hypotheekrente de komende jaren fors gaat stijgen. Blijft de rente gelijk of daalt deze nog verder, dan is rentemiddeling een stuk minder interessant. Laat u dus goed informeren over de verwachtingen met betrekking tot de hypotheekrente.