Rentemiddeling bij de ING

De ING is één van de weinige banken die al een tijdje rentemiddeling aanbiedt. Rentemiddeling bij de ING gaat via echter wel via een iets afwijkende methode.

Rentemiddeling: zo werkt het

Wanneer u een hypotheek heeft bij de ING en u kiest voor rentemiddelen, dan wordt uw lopende rentevasteperiode ‘opengebroken,’ waarna er een nieuwe rentevaste periode wordt afgesproken. Uw oude rentetarief wordt gemiddeld met het lagere actuele rentetarief, waardoor uw maandlasten omlaag gaan. Omdat de ING rente inkomsten misloopt, moet u wel een boeterente betalen. Deze wordt opgeteld bij de nieuwe hypotheekrente, zodat u deze niet in één keer hoeft te betalen; het bedrag wordt over de hele nieuwe rentevaste periode uitgesmeerd. De voorwaarden van rentemiddeling bij de ING zijn vrij gunstig, en veel andere banken bieden niet eens de mogelijkheid om te middelen. Toch is er wel een puntje waar u rekening mee moet houden.

Geen rekening met boetevrije deel

De ING smeert uw boeterente dus, net als de andere banken die rentemiddeling aanbieden, uit over de nieuwe looptijd. Maar de ING houdt bij rentemiddeling geen rekening met het deel van de hypotheek dat boetevrij mag worden afgelost (doorgaans 10 – 20% van de hypotheeksom). U betaalt bij de ING uiteindelijk dus een hogere boete.

De ING is overigens niet de enige bank die deze rekenmethode hanteert; ook de SNS Bank en Centraal Beheer Achmea houden bij rentemiddeling geen rekening met het boetevrije deel

Is rentemiddelen bij de ING dan altijd in uw nadeel?

Het feit dat de rekenmethode van de ING geen rekening houdt met het boetevrije deel van uw hypotheek, wil nog niet zeggen dat u nooit voordeel kunt behalen als u bij deze bank wilt middelen.

Rentemiddeling volgens de rekenmethode van de ING kan wel in uw voordeel zijn als de hypotheekrente flink gaat stijgen. Blijft de hypotheekrente de komende jaren gelijk, of daalt deze nog verder, dan is rentemiddeling bij de ING in uw nadeel; alleen de bank zal dan van de rentemiddeling profiteren.

Hypotheekadvies

Wilt u weten of rentemiddeling bij de ING voor u rendabel is, dan kunt u het beste een onafhankelijke hypotheekadviseur inschakelen. Deze kan voor u nagaan of rentemiddeling voor u een goede optie is.