Het verschil tussen rentemiddeling en je hypotheek oversluiten

Op deze pagina beschrijven we de verschillen tussen rentemiddeling het oversluiten van uw hypotheek, en zetten we uiteen wanneer welke optie het meest interessant is.

Hypotheek oversluiten

Wanneer u tegen het einde van uw rentevaste periode aan zit, dan heeft u de mogelijkheid om uw hypotheek over te sluiten. U koopt dan uw oude hypotheek af en sluit een nieuwe af met een lagere rente. U kunt uw nieuwe hypotheek ook bij een andere bank afsluiten.

Bij het oversluiten van uw hypotheek kunt u het meeste geld besparen. Uw hypotheek oversluiten vergt echter wel wat tijd, en u moet ook rekening houden met flink wat bijkomende kosten. Hierbij kunt u denken aan een afsluitkosten (meestal 2% van de totale hypotheeksom), notariskosten, taxatiekosten en niet te vergeten de boete die de bank berekent vanwege het mislopen van de rente die u anders zou hebben betaalt.

Rentemiddeling

Rentemiddeling is een alternatief voor het oversluiten van uw hypotheek. In tegenstelling tot bij oversluiten, dat moet gebeuren aan het einde van de rentevaste periode, kunt u rentemiddeling tussentijds toepassen. De huidige rente wordt dan ‘gemiddeld’ met de actuele rente. Rentemiddeling kan alleen worden toegepast bij uw eigen bank; u kunt dus niet overstappen naar een andere bank zoals bij oversluiten.

Rentemiddeling is in feite niets meer dan een administratieve handeling, waarbij de kosten beperkt blijven. Wel moet u er rekening mee houden dat de mogelijke besparing ook relatief beperkt is; de nieuwe rente die u gaat betalen is nooit de laagste die u kunt krijgen.

Wanneer is welke optie het meest interessant?

Uw hypotheek oversluiten is interessant wanneer het einde van uw rentevaste periode in zicht is, met name wanneer u uw hypotheek wilt verhogen en wanneer de rente laag is en u verwacht dat deze weer fors zal gaan stijgen. Zeker wanneer u in staat bent om de boete uit eigen middelen te betalen, dan uw hypotheek oversluiten in de meeste gevallen aantrekkelijker dan rentemiddeling.

Wanneer u rentemiddeling toepast bij een bank die de boeterente uitsmeert over de nieuwe renteperiode, dan is dit alleen interessant wanneer de hypotheekrente de komende jaren fors zal stijgen.

Uiteraard zijn er ook nog andere factoren van invloed op welke optie het meest interessant voor u is, dus het is altijd aan te raden om uw hypotheekadviseur te vragen om een berekening van zowel rentemiddeling als oversluiten.