Rentemiddeling bij een spaarhypotheek

Rentemiddeling is een methode waarbij tijdens uw rentevaste periode het eerder afgesproken rentetarief wordt gemiddeld met het actuele (lagere) rentetarief. Dit zorgt ervoor dat mensen bij wie het einde van de rentevaste periode nog niet in zicht is (en oversluiten dus geen optie is) toch van de rentedaling kunnen profiteren. Het is een goede manier om lagere maandlasten te realiseren, zonder dat u met teveel extra kosten wordt geconfronteerd. Rentemiddeling is echter niet bij alle hypotheekvormen aantrekkelijk. Heeft u een spaarhypotheek? Dan is rentemiddeling minder interessant voor u. Sterker nog, het zou wel eens heel nadelig kunnen uitpakken.

Spaarhypotheek

Bij een spaarhypotheek zijn de hypotheekrente en de spaarrente aan elkaar gekoppeld. Wanneer de hypotheekrente daalt en u dus minder hypotheekrente gaat betalen, dan moet u meer spaarpremie betalen om het eindkapitaal te halen; de vergoeding over de spaarpremie is namelijk hetzelfde als de hypotheekrente.

Rente spaarhypotheek middelen

Het spaartegoed van uw spaarhypotheek is afhankelijk van de hypotheekrente. Zou u rentemiddeling toepassen, dan gaat de rente omlaag. Dat betekent dat er minder rendement wordt gemaakt, en uw maandelijkse premie zal stijgen. Oftewel: een lagere rente maar een hogere premie.

Daarbij is de rente fiscaal aftrekbaar, maar de premie niet. In veel gevallen resulteert dit in een stijging van de netto maandlasten.

Combinatie met een aflossingsvrije hypotheek

Heeft u een combinatie van een spaarhypotheek en een aflossingsvrije hypotheek? Dan kan rentemiddeling misschien toch wel interessant zijn; u zou mogelijk voor het aflossingsvrije deel van de hypotheek rentemiddeling kunnen aanvragen.

Meer weten over rentemiddeling?

Wilt u weten of rentemiddeling voor uw specifieke situatie interessant is? Lees dan meer op de pagina Is rentemiddeling interessant voor mij?