Nadelen van rentemiddeling

Rentemiddeling kan erg aantrekkelijk zijn. Maar er kunnen ook een aantal nadelen aan kleven. Hieronder hebben we de nadelen van rentemiddeling voor u op een rijtje gezet.

Nog niet overal beschikbaar

Rentemiddeling wordt (nog) niet door alle banken aangeboden. Momenteel bieden slechts 7 van de 27 hypotheekverstrekkers rentemiddeling aan. Er zijn echter wel een aantal banken die dit jaar gaan starten met rentebemiddeling. Op de pagina Rentemiddeling mogelijk bij welke banken? kunt u hier meer over lezen.

Strenge voorwaarden

De banken die wel rentemiddeling aanbieden, hanteren hierbij vaak strenge voorwaarden. Zo is het niet bij al hun hypotheken mogelijk om rentemiddeling toe te passen. Ook kan het zijn dat u te maken krijgt met bijvoorbeeld een verhuisboete, wanneer u in de nieuwe renteperiode wilt verhuizen.

Bijkomende kosten

Uw hypotheekverstrekker zal administratiekosten rekenen voor rentemiddeling. Deze liggen doorgaans tussen de €150 en €300. Op de pagina Welke kosten zitten er aan rentemiddeling? kunt u meer lezen over de bijkomende kosten van rentemiddeling.

Niet bij alle hypotheekvormen aantrekkelijk

Rentemiddeling is minder aantrekkelijk als u een (bank)spaarhypotheek heeft. Raadpleeg de pagina Rentemiddeling bij een spaarhypotheek voor meer informatie.

Niet altijd voordeliger

Nu uw hypotheekrente wijzigen betekent dat u direct van lagere maandlasten profiteert. Echter kan in bepaalde gevallen wachten op de einddatum van de rentevaste periode op de lange termijn voordeliger zijn. Ook als de hypotheekrente gelijk blijft of zelfs daalt, bent u met rentemiddeling doorgaans niet goedkoper uit.

Misleidende rekenmethodes

Zogeheten ‘zuivere rentemiddeling’ komt bijna niet voor; vrijwel alle banken passen trucjes toe om rentemiddeling aantrekkelijker te laten lijken dan het in werkelijkheid is. Zij hanteren onduidelijke of zelfs misleidende rekenmethodes. Zo nemen zij in de berekeningen geen opslag, rentemiddelingsboete of verhuisboete mee. Ook wordt het deel van de hypotheek dat boetevrij mag worden afgelost vaak niet in de berekening meegenomen. Hierdoor kan het zijn dat u uiteindelijk helemaal niet goedkoper uit bent.

Alleen mogelijk bij eigen hypotheekverstrekker

Met rentemiddeling blijft u bij uw eigen hypotheekverstrekker, terwijl andere hypotheekverstrekkers wellicht goedkoper zijn.