Rentemiddeling berekenen

Banken hanteren verschillende methodes om rentemiddeling te berekenen. Om u een beetje inzicht te geven van hoe zo’n berekening in zijn werk gaat, hebben we hieronder een voorbeeld uiteen gezet van de meest gebruikte methode.

Voorbeeld rentemiddeling berekenen

U heeft op dit moment een hypotheek met een hypotheekrente van 5,5%, en u wilt graag uw maandlasten verlagen. Uw rentevaste periode eindigt echter pas over 3 jaar, dus uw hypotheek oversluiten is nog geen optie. Daarom kiest u voor rentemiddeling. U spreekt met uw bank een nieuwe rentevaste periode van 10 jaar af, met een hypotheekrente van 2,7%.

De bank zal uw oude rentetarief van 5,5% vergelijken met de actuele rente van een lening van 3 jaar. Deze bedraagt 2,5%. De bank loopt dus een renteverschil van 3% per jaar mis, gedurende 3 jaar. In totaal 9% rente dus. Dit renteverschil moet u aan de bank terugbetalen, maar omdat u het over de hele nieuwe rentevaste periode van 10 jaar mag uitsmeren, betaalt u slechts 0,9% extra rente per jaar.

De uiteindelijke nieuwe hypotheekrente die u gaat betalen wordt dus 2,7% + 0,9% = 3,6%.
Dat komt neer op een besparing van 1,9%.

Bijkomende kosten

Afgaande op het bovenstaande voorbeeld zou u dus van flink lagere maandlasten kunnen profiteren als u rentemiddeling toepast. U moet er dan wel voor zorgen dat u rekening houdt met eventuele bijkomende kosten. Hierbij kunt u denken aan administratiekosten en de kosten voor hypotheekadvies. Op de pagina Welke kosten zitten er aan rentemiddeling? kunt u hier meer over lezen.

Risico’s

Hoewel die lagere maandlasten erg aantrekkelijk zijn, moet u niet vergeten dat er ook risico’s zitten aan rentemiddeling. U weet bijvoorbeeld niet hoe hoog de rentes zijn als uw huidige rentevaste periode over 3 jaar afloopt; het zou zomaar kunnen dat de hypotheekrente dan nog lager ligt dan nu, en dan zou nu middelen juist minder gunstig zijn. Aan de andere kant is het ook aannemelijk dat de hypotheekrente weer gaat stijgen, en in dat geval zou nu middelen zeker in uw voordeel zijn.