Is rentemiddeling fiscaal aftrekbaar?

Rentemiddeling is sinds 8 december 2015 fiscaal aftrekbaar. Hieronder leggen we uit welke regels daarbij van toepassing zijn.

Rentemiddeling fiscaal aftrekbaar

Voorheen boden veel hypotheekverstrekkers geen rentemiddeling aan vanwege de onduidelijkheid over de fiscale regels die hierop van toepassing waren. In september 2015 werd daarom een Kamerbrief opgesteld om die onduidelijkheid weg te nemen. Er werd besloten om de boeterente fiscaal als rente te beschouwen, en niet als kosten. Dit heeft ervoor gezorgd dat de boeterente sinds 8 december 2015 fiscaal aftrekbaar is. Omdat de boeterente wordt verrekend in uw nieuwe hypotheekrente, mag u het volledige rentepercentage van de belasting aftrekken. Ook de extra kosten die u maakt bij rentemiddeling, zoals administratiekosten en de kosten voor eventueel hypotheekadvies, mag u eenmalig aftrekken.

Met terugwerkende kracht

Heeft u de afgelopen jaren boeterente moeten betalen voor rentemiddeling? Dan zou u nog wel eens wat belastingvoordeel kunnen behalen. De boeterente bij rentemiddeling is namelijk met terugwerkende kracht aftrekbaar. Als u voor 8 december 2015 rentemiddeling heeft toegepast, dan kunt u aanspraak maken op de zogeheten ‘ambtshalve vermindering.’ Dat betekent dat u alsnog kunt verzoeken om de reeds betaalde boeterente af te trekken. Dit kan echter alleen als uw verzoek op tijd binnen is bij de Belastingdienst. Bent u te laat met het indienen van uw verzoek, dan heeft u geen recht meer om uw reeds betaalde boeterente af te trekken. Voor de uiterlijke verzoekdata kunt u onderstaande tabel raadplegen:

Aangiftejaar Uw verzoek moet uiterlijk binnen zijn op:
2011 31 december 2016
2012 31 december 2017
2013 31 december 2018
2014 31 december 2019

Wilt u weten of rentemiddeling financieel gunstig is in uw specifieke situatie? Kijk dan op de pagina Is rentemiddeling interessant voor mij?