Welke kosten zitten er aan rentemiddeling?

Met rentemiddeling gaat u van lagere maandlasten profiteren, waardoor u op de lange termijn heel veel geld kunt besparen. Wel dient u er rekening mee te houden dat er ook een aantal kosten zijn verbonden aan rentemiddeling. Dit betreft de boeterente en de administratiekosten, en eventuele kosten van uw hypotheekadviseur.

Boeterente

Omdat u met rentemiddeling uw lopende rentevaste periode tussentijds wijzigt, loopt uw hypotheekverstrekker inkomsten mis. Daarom moet u een boete betalen. Deze boete hoeft u niet in één keer te betalen; het bedrag kan gewoon worden opgenomen in het nieuwe rentepercentage, en wordt dus over een langere periode uitgesmeerd. Voor meer informatie over de boeterente kunt u terecht op De boeterente bij rentemiddeling.

Administratiekosten

In de meeste gevallen zijn er administratiekosten verbonden aan rentemiddeling. Elke hypotheekverstrekker hanteert hiervoor een eigen tarief. Dit ligt doorgaans tussen de €150 en €300. Van de zeven hypotheekverstrekkers die momenteel rentemiddeling aanbieden, rekenen alleen Centraal Beheer Achmea en het Woonfonds geen administratiekosten.

Kosten hypotheekadviseur

Indien uw hypotheekadviseur u helpt met de rentemiddeling, zal hij of zij u ook factureren voor de gewerkte uren. Het is in zo’n geval raadzaam om van te voren te vragen hoeveel geld u hieraan kwijt zult zijn. Het is uiteraard niet verplicht om uw hypotheekadviseur bij rentemiddeling te betrekken, maar het is vanwege de bijkomende boeterente wel slim om een specialist te laten berekenen of u uiteindelijk wel echt voordeliger uit bent met rentemiddeling.

In tegenstelling tot bij het oversluiten van uw hypotheek zijn er aan rentemiddeling zijn verder geen notariskosten of taxatiekosten verbonden. Meer over de verschillen tussen rentemiddeling en uw hypotheek oversluiten leest u bij Het verschil tussen rentemiddeling en je hypotheek oversluiten.

Fiscaal aftrekbaar

Alle kosten die u maakt bij rentemiddeling zijn fiscaal aftrekbaar. Op de pagina Is rentemiddeling fiscaal aftrekbaar? kunt u hier meer over lezen.